HAMSCHIJF
uit de oven
Het lekkerste varkensvlees dat je ooit gegeten hebt. En zeer eenvoudig om te bereiden.Smeer de binnenkant van de ovenschotel in met wat zonnebloemolie, evenals de hamschijf en snijd de huid van de hamschijf in blokjes maar dat het vel nog wel op de hamschijf blijft zitten. Snufje zout, misschien wat gedroogde tijm, vooral niet te veel doen aan dat vlees.
Een hamschijf van ongeveer 1 kilo moet op zeker 200 graden 1 uur en een kwartier in de oven.
Je moet pas later, op ongeveer driekwart van de braadtijd, de hamschijf uit de oven halen en het al aardig knapperige vel er dan wel helemaal vanaf snijden. Het vet onder de huid snijd je mee. Dat gaat gemakkelijk. De blokjes leg je dan boven op de hamschijf op zo´n manier dat het vel nog knapperiger zal bakken. Het vet druipt ondertussen op het vlees. Dan terug in de oven en af en toe kijken of je al tevreden bent. De plek waar je het vel weggesneden hebt moet in ieder geval op de randen bruin en wat knapperig worden. De oven moet er dus echt wel even mee aan de slag. Zien de randen er goed aangebaken uit en zijn de blokjes bovenop knapperig, dan is je hamschijf klaar.
Een hamschijf ziet er niet zo aantrekkelijk uit, met al dat zichtbare vet en die dikke varkenshuid er nog aan vast, maar schijn bedriegt! Zowel vlees als jus zijn erg lekker bij gekookte aardappelen of een stampot. Maar ook het koude vlees zal dungesneden zeer goed smaken op brood of als een entree fijngesneden op een bord opgemaakt met zout en versgemalen peper uit de molen.
No comments:
Post a Comment